Adakah Furikake Halal? HAMPIR Selalu (Tetapi Bagaimana Untuk Memberitahu)
Banyak furikake di luar sana ada Halal kerana ia mengandungi ikan kering dan sayur-sayuran laut seperti rumpai laut nori. Tetapi sesetengah varian menggunakan udang kering dan kerang atau kicap, yang juga tidak selalu halal.
Ya, udang adalah halal mengikut syariat Islam. Ini kerana udang merupakan sejenis makanan laut yang dibenarkan untuk dimakan oleh orang Islam. Makanan laut secara umumnya dianggap halal jika ia ditangkap dalam persekitaran yang bersih dan suci serta jika ia tidak dicampur dengan bahan terlarang.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa mazhab yang mengatakan bahawa hanya makhluk laut yang bersirip dan bersisik sahaja yang dianggap halal, seperti Mazhab Hanafi di mana udang adalah makruh (tidak disukai) atau Imam e Aazam Abu Haneefa yang memutuskan bahawa "dari semua makhluk laut sahaja. Ikan dianggap Halal.”

Jika anda ok dengan itu, hampir semua furikake akan menjadi halal.
Ada satu lagi yang boleh dianggap haram, iaitu kicap yang digunakan oleh sesetengah jenama.
Sesetengah kicap mengandungi alkohol jika ia dihasilkan dengan cara bukan tradisional. Kicap yang tidak dibancuh secara semula jadi yang dibuat tanpa gandum adalah halal dan tidak boleh mengandungi sebarang alkohol.
Alternatif yang baik adalah furikake vegan ini dari Yoshi:

Juga telah membaca: ini adalah jenama furikake vegan terbaik
Semak buku masakan baharu kami
Resipi keluarga Bitemybun dengan meal planner dan panduan resipi yang lengkap.
Cubalah secara percuma dengan Kindle Unlimited:
Baca secara percumaJoost Nusselder, pengasas Bite My Bun adalah pemasar kandungan, ayah dan suka mencuba makanan baru dengan makanan Jepun sebagai inti minatnya, dan bersama pasukannya, dia telah membuat artikel blog mendalam sejak 2016 untuk membantu pembaca setia dengan resipi dan petua memasak.