Czy onigiri nie zawiera glutenu? Tak, ale uważaj na nadzienia i sos
Onigiri to danie z kulek ryżowych z Japonii.
Kulka ryżowa może być owinięta wodorostami i może mieć inne składniki zmieszane z samym ryżem lub umieszczona pośrodku kulki ryżowej.
Jeśli onigiri nie jest zawinięte w wodorosty, może: nawet grillować, aby nadać mu chrupiącą powłokę. Onigiri można spożywać jako dodatek lub przekąskę w podróży.
Ale możesz się zastanawiać, czy onigiri jest bezglutenowe?

W większości onigiri nie zawiera glutenu.
Podstawowe składniki onigiri, ryżu i wodorostów, są naturalnie bezglutenowe i są doskonałym wyborem, jeśli unikasz glutenu.
Oznacza to, że onigiri można spożywać jako posiłek lub dodatek do posiłku bezglutenowego.
Możesz cieszyć się zwykłym onigiri stosunkowo bez ryzyka, ale możesz poeksperymentować i spróbować onigiri, które zawiera inne składniki zawarte w kulce ryżowej jako nadzienie.
Przeczytaj także: takie są różnice między onigiri a onigirazu
Sprawdź naszą nową książkę kucharską
Rodzinne przepisy Bitemybun z kompletnym planerem posiłków i przewodnikiem po przepisach.
Wypróbuj za darmo z Kindle Unlimited:
Czytaj za darmoNadzienia Onigiri
Większość składników, które można zmieszać z ryżem lub umieścić na środku kulki ryżowej, nie zawiera glutenu.
Oto kilka przykładów bezglutenowych dodatków do onigiri:
- Marynowane śliwki
- Tuńczyk z majonezem
- Tobiko, czyli rybia ikra
- Suszona ryba
- Marynowane warzywa
- Sałatka jajeczna
Czy znajdę onigiri, które nie jest bezglutenowe?
Jeśli trzymasz się onigiri zawierającej wyżej wymienione składniki, nie powinieneś spotykać się z glutenem.
Czasami jednak składnik dodawany do onigiri może być płatki tempury. Ciasto w tempurze, które jest następnie smażone i dodawane do onigiri, jest wytwarzane z mąki pszennej i dlatego nie jest bezglutenowe.
Wybierając onigiri, trzymaj się nadzień, o których wiesz, że są bezglutenowe i nie powinieneś mieć z nimi problemu.
Kolejnym składnikiem, który może stanowić problem, jest sos sojowy. Niektóre onigiri mogą być wykonane z sosem sojowym, więc uważaj na to.
Sos sojowy może nie brzmieć tak, jakby zawierał gluten, ale jest zrobiony z prażonych ziaren soi i pszenicy, które poddano fermentacji.
Ten ukryty gluten może sprawić Ci wiele bólu, więc unikaj sosu sojowego podczas jedzenia poza domem. Tutaj jest świetna lista zamienników sosu sojowego, których możesz użyć.
Jeśli nie jesteś pewien…
Jeśli nie masz pewności, czy planowane do zakupu onigiri jest bezglutenowe, najlepiej zapytać!
Czasami możesz nie być w stanie stwierdzić, czy składnik żywności jest bezglutenowy, czy nie. Chociaż onigiri jest zwykle bezpiecznym zakładem, jeśli nie masz pewności, najlepiej sprawdzić jeszcze raz.
Czytaj dalej: Czy sushi są bezglutenowe? Samo sushi tak, ale sprawdź te rzeczy?
Sprawdź naszą nową książkę kucharską
Rodzinne przepisy Bitemybun z kompletnym planerem posiłków i przewodnikiem po przepisach.
Wypróbuj za darmo z Kindle Unlimited:
Czytaj za darmoJoost Nusselder, założyciel Bite My Bun, jest content marketerem, tatą i uwielbia wypróbowywać nowe potrawy z japońskim jedzeniem w sercu swojej pasji, a wraz ze swoim zespołem tworzy szczegółowe artykuły na blogu od 2016 roku, aby pomóc lojalnym czytelnikom z przepisami i wskazówkami kulinarnymi.