Je li mirin bezglutenski? Ako kupite pravi, da
Mirin je rižino vino koje se koristi za kuhanje u japanskoj kuhinji. Omogućuje sladak i oštar okus, a istodobno ističe i okuse drugih sastojaka u receptu.
Često se koristi kao sastojak plodova mora i sushija jer uklanja riblje mirise.
U ovom se članku raspravlja o mirinu i o tome je li bezglutenski ili ne, a naveden je i drugi Japanski sastojci za kuhanje koji su bez glutena.

Dakle, je li mirin bezglutenski?
Da, mirin ne sadrži gluten. Mirin se proizvodi od fermentirane riže pa ne sadrži gluten.
No, budite oprezni ako ste osjetljivi na gluten ili ste alergični na gluten. Neki mirin koji kupite u trgovini (aji mirin) nije pravi mirin i sadrži druge dodatke koji mogu sadržavati gluten.
Pogledajte našu novu kuharicu
Bitemybunovi obiteljski recepti s kompletnim planerom obroka i vodičem za recepte.
Isprobajte besplatno uz Kindle Unlimited:
Čitajte besplatnoU ovom ćemo članku obraditi:
Gdje mogu kupiti mirin bez glutena?
Od čisti mirin je bez glutena, možete ga kupiti u bilo kojoj azijskoj trgovini ili na internetu.
Izbjegavajte kupnju mirina u lokalnoj trgovini, jer možda nije pravi mirin. Većina američkih trgovina mješovitom robom prodaje aji mirin, sintetički začin napravljen po okusu poput mirina.
Do kupujte čisti mirin, provjerite piše li "hon mirin". To osigurava da ne kupujete aji mirin. Aji mirin može sadržavati dodatne sastojke koji sadrže gluten.
Ohsawa čini sjajan hon mirin koji ima samo četiri sastojka: organsku slatku rižu, organsko destilirano vino od riže, organsku rižu koji i morsku sol.
Trebam li konzumirati mirin ako sam alergičan na gluten?
Mirin možete konzumirati ako ste alergični na gluten ili ste osjetljivi na gluten jer je bez glutena. Hon mirin je čisti mirin i siguran je za konzumiranje jer nema sastojaka koji sadrže gluten.
Međutim, aji mirin je začin napravljen po okusu poput mirina, a može sadržavati i gluten.
Uobičajeni japanski sastojci za kuhanje na koje morate paziti
Osim mirina, možda se pitate o nekim drugim uobičajenim japanskim sastojcima za kuhanje i jesu li bez glutena.
Koji su drugi japanski sastojci za kuhanje bez glutena?
Uobičajeni sastojci za kuhanje u japanskoj kuhinji koji ne sadrže gluten su:
- Jasmina riža
- nori oblozi
- krumpirov škrob
- sake
- tamari umak
Ako ste alergični na gluten, uvijek provjerite popis sastojaka.
Neki od gore navedenih sastojaka mogli bi imati i druge dodatke poput hidroliziranih biljnih bjelančevina. Hidrolizirani biljni protein sadrži gluten.
Je li sake bezglutenski?
Da, sake je bez glutena. Sake je također napravljen od fermentirane riže pa ne sadrži gluten. Kako biste bili sigurni, uvijek provjerite sastojke navedene na boci u slučaju da postoji dodani sastojak koji sadrži gluten.
Koji japanski sastojci za kuhanje sadrže gluten?
Neki japanski sastojci za kuhanje koji sadrže gluten su:
- Miso (fermentirani grah i žitarice)
- Japanska majoneza
- panko
- ocat od riže
- sushi (ponekad)
- sushi riža
- imitacija rakova
- riblji temeljac u prahu
- tempura
Ako ste alergični na gluten ili ste osjetljivi na gluten, trebali biste izbjegavati unos gore navedenih sastojaka.
Ne sadrže svi ovi sastojci stalno gluten. Različite robne marke hranu hrane različitim sastojcima. Kako biste bili sigurni, izbjegavajte konzumaciju hrane s gore navedenim sastojcima.
Koji japanski umaci sadrže gluten?
Neki japanski umaci koji sadrže gluten su:
- riblji umak
- hontsuyu umak
- umak od kamenica
- umak od šljiva
- Umak od soje
- wasabi
- čili umak
- hoisin umak
- umak od crnog graha
- ponzu umak
- umak teriyaki
Nemojte konzumirati bilo koji od gore navedenih umaka ako ste alergični na gluten.
Što ako ne mogu pronaći japanske sastojke bez glutena?
Ako ne možete pronaći potrebne sastojke bez glutena, sastojke možete zamijeniti u svom receptu.
Na primjer, ako recept zahtijeva soja sos, a ne možete pronaći sojin umak bez glutena, možete ga zamijeniti tamarijem bez glutena.
Mirin odličan je sastojak ako želite kušati autentičnu japansku kuhinju. Receptima daje slatki i ljuti okus koji mu daje onaj japanski štih.
Čisti mirin ne sadrži gluten. Aji mirin (u prijevodu „ima okus mirina“) može, ali i ne mora biti bez glutena. Budite oprezni s ovim sastojkom ako ste alergični na gluten.
Obožavatelj onigirija? Ovdje je li onigiri bez glutena saznajte
Pogledajte našu novu kuharicu
Bitemybunovi obiteljski recepti s kompletnim planerom obroka i vodičem za recepte.
Isprobajte besplatno uz Kindle Unlimited:
Čitajte besplatnoJoost Nusselder, osnivač Bite My Bun, marketing je sadržaja, tata i voli isprobavati novu hranu s japanskom hranom u središtu svoje strasti, a zajedno sa svojim timom od 2016. stvara dubinske članke na blogu kako bi pomogao vjernim čitateljima s receptima i savjetima za kuhanje.