Je mirin bezlepkový? Pokud si koupíte ten pravý, ano
Mirin je rýžové víno používané jako víno k vaření v japonské kuchyni. Poskytuje sladkou a pikantní chuť a současně přináší chuť dalších přísad v receptu.
Často se používá jako přísada do mořských plodů a sushi, protože odstraňuje rybí pachy.
Tento článek pojednává o mirinu a o tom, zda je bezlepkový, a uvádí další Japonské přísady do vaření které jsou bezlepkové.

Je tedy mirin bezlepkový?
Ano, mirin je bezlepkový. Mirin je vyroben z fermentované rýže, takže neobsahuje lepek.
Buďte však opatrní, pokud jste na lepek citliví nebo alergičtí na lepek. Některé miriny, které koupíte v obchodě (aji mirin), nejsou skutečné miriny a obsahují další přísady, které mohou obsahovat lepek.
Podívejte se na naši novou kuchařku
Rodinné recepty Bitemybun s kompletním plánovačem jídel a průvodcem receptů.
Vyzkoušejte to zdarma s Kindle Unlimited:
Čtěte zdarmaV tomto příspěvku se budeme zabývat:
Kde mohu koupit bezlepkový mirin?
Od čistý mirin je bezlepková, můžete si ji koupit v jakémkoli asijském obchodě s potravinami nebo online.
Vyhněte se nákupu mirinu ve vašem místním obchodě s potravinami, protože to nemusí být skutečný mirin. Většina amerických obchodů s potravinami prodává aji mirin, syntetické koření vyrobené podle chuti jako mirin.
Na ujistěte se, že kupujete čistý mirin, ujistěte se, že je napsáno „hon mirin“. Tím je zajištěno, že nekupujete aji mirin. Aji mirin může obsahovat přidané přísady, které obsahují lepek.
Ohsawa dělá velkou hon mirin který má pouze čtyři přísady: organickou sladkou rýži, organické destilované rýžové víno, bio rýžové koji a mořskou sůl.
Mám konzumovat mirin, pokud jsem alergický na lepek?
Mirin můžete konzumovat, pokud jste alergičtí na lepek nebo jste citliví na lepek, protože je bezlepkový. Hon mirin je čistý mirin a je bezpečné jej konzumovat, protože neexistují žádné přísady, které obsahují lepek.
Aji mirin je však koření, které chutná jako mirin, a může obsahovat lepek.
Běžné japonské přísady do kuchyně, na které si dejte pozor
Kromě mirinu vás možná zajímají i další běžné japonské přísady do vaření a jestli jsou bezlepkové.
Jaké další japonské kuchyňské přísady jsou bezlepkové?
Běžné přísady na vaření v japonské kuchyni, které jsou bezlepkové, jsou:
- jasmínová rýže
- zábaly nori
- bramborový škrob
- saké
- tamari omáčka
Pokud jste alergičtí na lepek, měli byste si vždy zkontrolovat seznam složek.
Některé z výše uvedených přísad mohou obsahovat další přísady, jako je hydrolyzovaný rostlinný protein. Hydrolyzovaný rostlinný protein obsahuje lepek.
Je saké bezlepkové?
Ano, saké je bezlepkové. Saké se vyrábí také z fermentované rýže, takže neobsahuje lepek. Pro jistotu vždy zkontrolujte přísady uvedené na lahvičce pro případ, že by tam byla přidaná přísada, která obsahuje lepek.
Jaké japonské přísady do vaření obsahují lepek?
Některé japonské kuchyňské přísady, které obsahují lepek, jsou:
- miso (kvašené fazole a zrna)
- Japonská majonéza
- panko
- rýžový ocet
- sushi (někdy)
- sushi rýže
- imitace krab
- rybí vývar prášek
- tempura
Pokud jste alergičtí na lepek nebo jste na něj citliví, neměli byste jíst výše uvedené přísady.
Ne všechny tyto přísady obsahují lepek neustále. Různé značky vyrábějí své jídlo z různých přísad. Abyste byli v bezpečí, vyhněte se konzumaci potravin s výše uvedenými přísadami.
Jaké japonské omáčky obsahují lepek?
Některé japonské omáčky, které obsahují lepek, jsou:
- rybí omáčka
- omáčka hontsuyu
- ústřicová omáčka
- švestková omáčka
- Sójová omáčka
- wasabi
- Chili omáčka
- omáčka hoisin
- omáčka z černých fazolí
- omáčka ponzu
- teriyaki omáčka
Nekonzumujte žádnou z výše uvedených omáček, pokud jste alergičtí na lepek.
Co když nemohu najít bezlepkové japonské přísady?
Pokud nemůžete najít potřebné ingredience, které jsou bezlepkové, můžete suroviny ve svém receptu nahradit.
Pokud například recept vyžaduje sojovou omáčku a nemůžete najít žádnou bezlepkovou sójovou omáčku, můžete ji nahradit bezlepkovými tamari.
Mirin je skvělou přísadou, kterou můžete použít, pokud chcete vyzkoušet autentickou japonskou kuchyni. Dodává sladkou a pikantní chuť receptům, které jí dodávají japonský nádech.
Čistý mirin je bezlepkový. Aji mirin (v překladu „chutná jako mirin“) může, ale nemusí být bez lepku. Buďte opatrní s touto složkou, pokud jste alergičtí na lepek.
Fanoušek onigiri? Zjistěte, zda je onigiri bezlepkové
Podívejte se na naši novou kuchařku
Rodinné recepty Bitemybun s kompletním plánovačem jídel a průvodcem receptů.
Vyzkoušejte to zdarma s Kindle Unlimited:
Čtěte zdarmaJoost Nusselder, zakladatel Bite My Bun, je obchodník s obsahem, otec a rád zkouší nové jídlo s japonským jídlem, které je srdcem jeho vášně, a společně se svým týmem vytváří od roku 2016 podrobné články na blogu, aby pomohl věrným čtenářům s recepty a tipy na vaření.