Japanska med lätthet: Under en begränsad tid gratis: Skaffa kokbok

Vad är tamari japansk shoyu? Så här använder du denna sojasås

Jag älskar att skapa gratis innehåll fullt av tips för mina läsare, du. Jag accepterar inte betald sponsring, min åsikt är min egen, men om du tycker att mina rekommendationer är till hjälp och du köper något du gillar genom en av mina länkar kan jag tjäna en provision utan extra kostnad för dig. Lär dig mer

Kolla in vår nya kokbok

Bitemybuns familjerecept med komplett måltidsplanerare och receptguide.

Prova det gratis med Kindle Unlimited:

Läs gratis

Tamari, eller tamari Soja sås, är en typ av sås som vanligtvis används i det japanska köket. Det är en av de 5 typerna av japanska sojasåser som kallas shoyu.

Shoyu görs genom jäsning sojabönor och ibland vete, med hjälp av en speciell svamp känd som koji och en saltlake (moromi).

Jämfört med andra typer av sojasåser är tamari mörkare och har en stark umami smak. Den innehåller också lite eller inget vete.

Detta klassificerar det som glutenfritt, veganskt och (ibland) vetefritt. Det är av dessa skäl som det har blivit en favorit för dem med dietrestriktioner.

Tamari är dock inte samma sak som shoyu.

Vad är Tamari sås och hur man använder den

I Japan är "shoyu" den vanliga termen för sojasås men det antar 2 olika former: shoyu gjord av en fruktkött av sojabönor och vete (den populäraste sorten), eller tamari, som är vätskeinnehållet som blir kvar av att göra misopasta.

Läs vidare för att ta reda på mer om tamarisås och hur du kan använda den i dina rätter.

17 enkla recept som alla kan göra

Alla tips du behöver för att komma igång med japansk matlagning, under en begränsad tid, gratis som vårt första e-postmeddelande: The Complete Japanese With Ease Cookbook.

Vi kommer endast att använda din e -postadress för vårt nyhetsbrev och respektera din Privatliv

Vad är Tamari?

Tamari är en typ av sojasås som är populär i det japanska köket. Den är gjord genom att jäsa sojabönor och utan vete med hjälp av en speciell svamp som kallas koji och en saltlake (moromi).

Tamari är en produkt som liknar sojasås och smakar till och med liknande, men den har sitt ursprung som en biprodukt av misoproduktion.

Den är traditionellt gjord med bara sojabönor (och inget vete), vilket gör den mer lik sojasås i kinesisk stil och ett bra alternativ för glutenfria individer.

Jämfört med andra typer av sojasås är tamari mörkare och har en stark umamismak. Det innehåller också lite eller inget vete, vilket gör det glutenfritt, veganskt och (ibland) vetefritt.

Tamari är dock inte samma sak som shoyu.

I Japan är "shoyu" den vanliga termen för sojasås, men det finns två olika typer av shoyu:

  1. shoyu gjord av en fruktkött av sojabönor och vete (den mest populära sorten)
  2. tamari, vilket är vätskeinnehållet som återstår från tillverkningen misopasta.
Hur använder du tamarisås

Vad är tamarisås gjord av? Lista över ingredienser

Tamarisås görs traditionellt med:

  • sojabönor
  • vatten
  • salt
  • koji (jäst ris & mögel)
  • en typ av alkohol (valfritt)

Tamarisås näringsfakta

Tamaris näringsfakta kan skilja sig något beroende på tillverkare, men här är en uppfattning om vad du kan förvänta dig per portion:

  • Kalorier: 10 kcal
  • Totalt fett: 0 g
  • Natrium: 980 mg
  • Totalt kolhydrater: 1 g
  • Sockerarter: Mindre än 1 g
  • Protein: 2 g

Kolla även ut dessa 22 populära såser att lägga till i ditt ris

Hur smakar Tamari?

Tamarisås har en mörk, rik och välsmakande smak med en hint av sötma. Dess smak liknar sojasås, men den är inte lika salt.

På grund av dess 100 procent sojainnehåll liknar tamari en mildare, mindre salt och mer komplex sojasås.

Till skillnad från tamari innehåller traditionell sojasås vete, vilket ger en skarp, nästan vinägerliknande smak.

Snarare är tamari laddad med umami, en smak som finns i nötkött, kokta svampar och torkad fisk, och kan användas för att ge en köttliknande smak till vegetariska och veganska rätter.

Umami är den femte smaken, tillsammans med sött, surt, salt och bittert. Det är en välsmakande smak som ofta beskrivs som "läcker" eller "köttig".

Hur ser tamarisås ut?

Tamarisås är en mörkbrun färg, liknar sojasås. Den är dock inte lika salt eller genomskinlig som sojasås.

Om det finns två flaskor (en tamari, den andra sojasås) och de ligger sida vid sida, kan du förmodligen inte se skillnad.

Konsistensen på tamari liknar också sojasås: den är slät, något trögflytande och häller lätt.

Hur man använder Tamari

Tamari kan användas i vilken mat som helst där du skulle använda sojasås. Den är särskilt god i röror, marinader och dippsåser.

Den kan användas som marinad för kött eller grönsaker, läggas till soppa eller gryta, eller användas som dippsås för sushi om du inte gillar sojasås.

Det kan också läggas till mat som tofu, dumplings, nudlar och risrätter eftersom det ger en trevlig salt umamismak.

Vad är ursprunget till tamari?

Tamarisås har sitt ursprung i Japan och var ursprungligen en biprodukt från tillverkning av misopasta.

Dess historia kan spåras tillbaka till Heian-perioden (794-1185), då den första gången nämndes i en buddhistisk skrift.

Under denna tid jästes sojabönor och användes som köttalternativ. Biprodukten av denna jäsningsprocess var en vätska som vi nu känner som tamari.

Tamari fortsatte att tillverkas på detta sätt i århundraden fram till Edo-perioden (1603-1868), då nya produktionsmetoder utvecklades.

Under Edo-perioden började man göra tamari med en typ av alkohol som heter shochu, vilket bidrog till att bevara såsen och ge den längre hållbarhet.

Denna metod används än idag.

Var kan man köpa tamari

Eftersom det asiatiska köket har blivit mer mainstream, har det blivit lättare att hitta en mängd olika asiatiska ingredienser, inklusive tamari i västerländska butiker.

Du bör hitta tamari i glasflaskor (eller stora plastkannor i lösvikt) i den asiatiska/internationella delen av en välsorterad livsmedelsbutik nära sojasåsen och andra asiatiska såser.

Om det inte finns i din lokala livsmedelsbutik, prova en asiatisk, internationell eller hälsokostbutik, eller beställ den online.

Bästa Tamari -märken

Nästan alla tamarivarianter som säljs i USA är glutenfria, även om de kan innehålla spår av vete.

Tamarien du hittar kommer sannolikt att märkas som glutenfri, vilket gör den lämplig för glutenfri dieter.

Men vanlig tamari från Kikkoman är inte glutenfri, även om de producerar en glutenfri tamari som är tydligt märkt som sådan.

Om du letar efter tamarisås som är god och gjord med ingredienser som du kan lita på, här är några rekommendationer.

San-J tamarisås

San-J är känt för att göra tamari som innehåller 100% sojabönor och inget vete. De lovar att förvandla dina rätter till smakrika upplevelser.

Deras tamarsås har en autentisk smak och allt är ekologiskt. Deras rekommenderas för dem på en lågnatriumdiet.

Bästa sushisojasåsdipp: San-J Tamari sås

(se fler bilder)

Kikkoman tamarisås

kikkoman är en ledare i att föra japanska livsmedelsprodukter till USA. När det kommer till smak kommer de garanterat att leverera den umami-smaken du letar efter!

Prova deras att kolla in det själv.

Kikkoman Tamari sås

(se fler bilder)

Hur man förvarar tamari

Det bästa sättet att förvara tamari är på en sval, torr plats, till exempel ett skafferi.

När den öppnats kommer den att hålla i cirka sex månader.

Du kanske också undrar om du behöver kyla tamari? Tja, det är inte ett måste, men det rekommenderas.

Om du vill att den ska hålla ännu längre, överför den till en glasburk eller flaska och förvara den i kylen. Det kommer att hålla i upp till ett år på detta sätt.

Hur tillverkas tamari?

Tamari fördes till Japan från Kina år 7 e.Kr. Det är resultatet av jäsningen av sojabönor.

När sojabönor jäser producerar de en välsmakande, mörkröd pasta som är känd inom japansk kokkonst som miso.

Under mognadsprocessen producerar miso en proteinrik vätska, kallad tamari eller "det som ackumuleras".

Tamari tillverkas främst i Chūbu -regionen i Japan.

Är tamari och sojasås detsamma?

Hur skiljer sig tamari sojasås från andra?

Tamari skiljer sig från sojasås på sättet den är gjord.

Både tamari och soja är gjorda av jästa sojabönor, men soja innehåller även vete.

Vetet tillsätts sojabönorna under jäsningsprocessen, vilket ger sojasåsen en sötare smak.

Tamari, å andra sidan, är gjord utan vete och har en starkare, mer intensiv smak.

Traditionell sojasås är gjord av fyra huvudingredienser: sojabönor, vatten, salt och vete.

Ingredienserna jäser i flera månader med hjälp av som och moromi. Sedan pressas blandningen för att extrahera dess vätska.

Tamari, å andra sidan, är en biprodukt av misopasta.

Den genomgår jäsning och är gjord av många av samma ingredienser: sojabönor, vatten, salt, koji och moromi. Dock tillsätts lite eller inget vete.

Det finns också andra typer av shoyu-sojasåser som är populära i Japan, inklusive:

  • Koikuchi
  • shiro
  • Usukuchi
  • Saishikomi

Var och en skiljer sig i sin jäsningsprocess, veteinnehåll, tjocklek och smak.

Tamari sticker ut för sina vetefria egenskaper, mörka färg och starka umamismak.

Umami är en japansk term för "behaglig, välsmakande smak" och syftar på den unika smaken av 3 aminosyror som finns i animaliska proteiner.

Har tamari soja?

Tamari är en typ av sojasås, så den innehåller soja. Faktum är att den är gjord på 100 % soja.

Det är dock värt att notera att den ofta görs utan vete, vilket gör den glutenfri och vegansk. Därför är det inte precis som sojasås!

Summan av kardemumman är att tamari och sojasås båda är en typ av "shoyu", vilket är japanskt för sojasås.

Tamari vs. kokosnötsaminos

Kokosnötsaminos är ett sojafritt alternativ till sojasås. De är gjorda med kokosnötssav och salt.

De är populära bland de på paleo- och sojafria dieter, eftersom de innehåller mindre salt än andra sojabönsprodukter.

Kokosnötsaminos är gjorda med en jäsningsprocess, vilket är anledningen till att de har en något sötare smak än sojasås.

Kokosaminos är bra tamariersättningar eftersom de har en umami -smak. Smaken är dock inte lika stark. Det finns också en lite sötare smak.

Den största skillnaden är att kokosnötsaminosyrorna är något sötare och mindre smakrika än tamari.

När det kommer till hälsa är de båda bra val. De är båda låga i kalorier och kolhydrater.

Kokosnötaminos innehåller också fler vitaminer och mineraler, samt aminosyror.

De bästa tamariersättningarna

Om du inte har tamari till hands, då kommer kokosnötsaminos och andra typer av sojasåser att vara bra substitut. Här är några andra alternativ du kan prova:

  • Kokosaminer är fortfarande ett mycket bra substitut för tamarisås
  • Fisksås: Fisksås saknas i den rika karamellsmaken som tamari erbjuder, men dess ljusa syrliga smak kompenserar för det. Du kan använda samma mängd fisksås som tamari i recept, men det kan sluta med att du lägger till mer för att kompensera för rikedomen.
  • Salt: Tamaris salta smak spelar stor roll när det kommer till hur den smaksätter mat. Därför är salt ett bra substitut, och vissa föredrar till och med den renare smaken. Testa att lägga till den sushi eller sashimi för att ta reda på hur det står sig.
  • Miso pasta: Eftersom tamari kommer från miso, är det vettigt att misopasta är ett bra substitut för såsen. Eftersom den är tjockare än tamari, vill du vattna ner den lite. Försök att använda 1 tsk misopasta och 2 tsk vatten för att kompensera för varje tsk tamari i dina recept.
  • ansjovis: Finhackade ansjovis kan kompensera för den salta, rika tamarsmaken. Prova det i curryrätter och pommes frites.
  • Andra sojasåsar: Detta kanske säger det uppenbara, men om du inte har tamari och du inte har något emot vetet, kommer andra sojasåser att vara perfekta substitut!

Kan jag ersätta tamari med sojasås?

Eftersom tamari och soja är så lika kan du säkert använda sojasås istället för tamari, även i samma mått som receptet kräver.

Se bara upp för rättens sälta med detta alternativ, eftersom soja sås tenderar att ha mycket mer salt.

Vanliga frågor om tamari

Vad är Tamari sås och hur man använder den

Efter att ha läst detta kanske du tror att du vet allt du behöver veta om tamari. Men här är några vanliga frågor som säkerställer att din utbildning är väl avrundad.

Är tamari keto?

Keto -kosten är utformad för att bringa kroppen i ett ketosläge. Detta är ett tillstånd där kroppen bättre kan gå ner i vikt och sinnet är mer fokuserat.

Det kräver livsmedel som innehåller mycket hälsosamma fetter och låga kolhydrater.

Sojabönsprodukter är ketovänliga, så länge de är icke-GMO och fermenterade. Därför är tamari extremt ketovänligt och redo att användas som en sås för din matlagning eller göras till en dressing.

Har tamarisås alkohol?

Vissa tamarisåser innehåller alkohol. Det är vanligtvis mycket lågt, som 2%, vilket är precis tillräckligt för att förhindra tillväxt av jäst och mögel.

Är tamari halal?

En halal-diet består av mat som muslimer tycker är säkra att äta.

En halaldiet förbjuder visst kött och den innehåller inte mat med några ingredienser som muslimer anser kan vara skadliga för deras mentala eller fysiska hälsa.

Vissa former av tamari kan innehålla spår av alkohol som muslimer inte är bekväma med att konsumera.

Denna spårmängd alkohol räcker dock inte för att vara beroendeframkallande, så inte alla halalbantare kommer att känna sig obekväma med att lägga till den i sina dieter.

Hur som helst, om du letar efter tamari som du kan känna dig säker på är 100 % halal, tillverkar Kikkoman en sås du kan lita på.

Är tamari ok för Whole30?

Whole30 är en diet som betonar hela livsmedel och eliminering av baljväxter, soja, socker, spannmål och mejeriprodukter.

Därför är tamari inte tillrådligt för dem på en Whole30-diet.

Är tamari soja söt?

Vissa kanske tycker att tamari har en något söt smak på grund av sin karamellsmak. Det är dock viktigt att inte blanda ihop det med söt sojasås.

Söt sojasås är en annan sak, och om du har ett recept som kräver söt sojasås, kommer tamari inte att vara den bästa ersättningen.

Har tamari MSG?

MSG (mononatriumglutamat) är natriumsaltet av glutaminsyra. Det förekommer naturligt i vissa livsmedel.

Det läggs också ofta till mat som en smakförstärkare och finns ofta i det asiatiska köket.

Vissa tror att MSG kan orsaka nervcellsskada.

Andra kan vara känsliga för MSG och hävdar att det orsakar huvudvärk, muskelspänningar, stickningar och svaghet. Detta har dock aldrig bevisats.

När du äter tamari kan du i alla fall vara lugn. Det finns många ekologiska märken som gör tamari som är fri från MSG och konserveringsmedel.

Är tamari ett probiotikum?

På senare år har tamari visat sig vara en fantastisk probiotikarik sås. Det är naturligt fermenterat, vilket betyder att det har några av dessa fördelar.

Det kanske inte har så många fördelar av dessa goda bakterier som andra livsmedel har, men det kan ändå ge dig tillräckligt för dagen!

Är tamari bra för din mage?

Vill du ha en hälsosammare alternativ till sojasås? Tänk på tamari.

Till skillnad från vanlig sojasås, som innehåller vete och innehåller mycket natrium, är den perfekt om du lider av högt blodtryck eller har veteintolerans. Dessutom har det några probiotiska egenskaper också!

Är tamarisås vegan?

Ja, tamari är vegetariskt såväl som veganskt! Den har inga animaliska biprodukter.

Kan jag ersätta tamari med flytande amino?

Flytande aminosyror är kryddor som ser ut och smakar som sojasås.

Men även om smaken är liknande, är de inte exakt samma och de kommer att producera en märkbar skillnad i smaken på dina rätter.

Men om du inte har något emot att vara lite experimentell kan du prova dem som ett substitut.

Är tamarisås hälsosamt?

Tamari är ett hälsosammare alternativ till sojasås eftersom det är vetefritt. Dessutom innehåller den mindre natrium än sojasås. Så om du letar efter en hälsosammare sås är tamari ett bra val.

Generellt är tamari relativt hälsosamt. Det bör konsumeras med måtta, men det har några mindre hälsofördelar,

Dessa inkluderar vitamin B3, mangan, tryptofan och mineraler, och det är en proteinkälla och hjälper till med matsmältningen.

Kan tamari bli dålig?

Om tamari är oöppnad kan den hålla sig bra i 2 till 3 år, eller ännu mer.

För att se om din tamari fortfarande är god, ta en liten smakprov. Om det saknar sin karaktäristiska sälta, kan detta vara ett tecken på att det har gått ut.

Måste tamari förvaras i kylskåp efter att den har öppnats?

ja! Tamari är bäst om den står i kylskåp efter att den har öppnats, men det är inte helt nödvändigt.

När den väl har öppnats, om den förvaras i kyl, kommer den att vara bra i ungefär en månad för bordsbruk och 3 månader för matlagning.

Är tamarisås low fodmap?

Ja, de flesta tamarisåser är low fodmap eftersom den inte innehåller vete. Men som med all mat, kontrollera etiketten för att vara säker.

Kan sojasås och tamari döda dig?

Ja. En 19-åring tog ett olyckligt beslut när han av sina vänner vågade dricka en liter sojasås. Han dog nästan av en överdos av natrium.

Var finns tamarisås i mataffären?

Om du letar efter tamarisås i mataffären hittar du den med största sannolikhet i den internationella matgången. Det bör vara i med andra asiatiska kryddor, som hoisinsås och sojasås.

Om du inte hittar det där kan du prova att söka i avsnittet vegan och vegetarian.

Säljer Walmart tamari?

Ja. Walmart har tamari tillgängligt för köp online. Det kan finnas i fysiska butiker också.

Är tamarisås detsamma som tamarind?

Nej. Även om de två har liknande stavningar, är tamarisås och tamarind helt orelaterade.

Tamarind är en tropisk frukt med hälsofördelar, och den är inhemsk i Afrika...så inte ens i närheten.

Tamarind används också för att göra sötsyrliga såser, medan tamari är mer som en sojasås.

Är tamari samma sak som mörk sojasås?

Tamari är mörkare i färgen än vanlig sojasås. Men det finns något som kallas mörk sojasås som inte är samma sak som tamari.

Mörk sojasås är mörkare, tjockare och lagras längre än vanlig sojasås. Den har också en lite mindre salt smak.

Om du har ett recept som kräver mörk sojasås kan tamari vara ett bra substitut, men det kommer inte att ge exakt samma smak.

Innehåller tamarisås jäst?

Eftersom den är gjord med lite eller inget vete, innehåller tamarisås inte jäst.

Varför är tamari bättre än sojasås?

Tamari är en sojasås gjord på jäst soja och vete. Till skillnad från vanliga såser är den vanligtvis slätare i konsistensen med mindre sälta.

Det innehåller vanligtvis inte heller konserveringsmedel eller MSG, vilket gör det till en tillsatsfri krydda!

Är tamari haram?

Tidigare i artikeln diskuterade vi om tamari var halal, med hänvisning till om det är säkert för muslimer att äta eller inte.

De som följer halal-dieter är också bekanta med termen "haram", som betyder förbjudet. Det används vanligtvis för att beskriva kött som är förbjudet.

Därför är tamari inte haram.

Läs också: är mirin halal eller innehåller den alkohol?

Är glutenfri sojasås detsamma som tamari?

Nej. Tamari är biprodukten av misopasta. Lite vete, om något, läggs till såsen, vilket gör den glutenfri.

Sojasås, å andra sidan, är gjord av sojabönor, vatten, salt och vete.

Vetet kan elimineras, men processen som används för att göra det skulle fortfarande vara annorlunda än den som används för att göra tamari. Därför är de två olika saker.

Dessutom, om du letar efter sojasåsprodukter kommer du att se att både tamarisås och glutenfria sojasåser finns tillgängliga.

Har tamari socker?

Svaret på denna fråga är lite komplicerat.

Tamari görs genom en jäsningsprocess som bryter ner kolhydraterna i sojabönor till alkohol och mjölksyra.

Efter att jäsningsprocessen är klar tas alkoholen vanligtvis bort, vilket lämnar efter sig en lätt sötad sås.

Så även om tamari inte har rörsocker eller andra tillsatta sötningsmedel, innehåller den en typ av socker som kallas maltos.

Kan man äta tamarisås under graviditeten?

Läkare råder gravida kvinnor att inte äta sojasås när de är gravida eftersom den innehåller mycket tillsatser och konserveringsmedel.

Den är också hög i salt, så du kanske undrar om du kan ersätta sojasås med tamarisås.

De goda nyheterna är, ja! Eftersom denna sås är mindre salt och har färre tillsatser och konserveringsmedel, kan du äta tamarisås när du är gravid.

Men du vill fortfarande begränsa ditt intag av det, eftersom det fortfarande finns soja i det.

Läs också: Är det säkert för gravida kvinnor att äta sushi? Tips & 7 alternativ

Slutsats

Tamari är ett bra sojasåsalternativ som är idealiskt för dem med dietrestriktioner.

Det är också perfekt för dig som letar efter ett hälsosammare alternativ för sojasås.

Eftersom det ganska mycket smakar tamari, kan du doppa sushirullar eller marinera ditt yakiniku-kött i det.

Kommer du att välja det nästa gång du lägger smak till dina rätter?

Nästa, här är de 6 bästa recepten för sushi (+ bonusmetoder du aldrig har provat)

Kolla in vår nya kokbok

Bitemybuns familjerecept med komplett måltidsplanerare och receptguide.

Prova det gratis med Kindle Unlimited:

Läs gratis

Joost Nusselder, grundaren av Bite My Bun är en innehållsmarknadsförare, pappa och älskar att testa ny mat med japansk mat i hjärtat av sin passion, och tillsammans med sitt team har han skapat fördjupade bloggar sedan 2016 för att hjälpa lojala läsare med recept och matlagningstips.